Jestes w: Home > NIE DAJ SIĘ CYWILIZACJI! > CZYM JEST GMO?

CZYM JEST GMO?

W dzisiejszym świecie kobiety starają się dbać o odpowiednią formę, wybierając dla siebie i swoich najbliższych możliwie najlepszą dietę. Można by pokusić się o stwierdzenie, że w ciągu ostatnich kilku lat w Pol­sce pojawiła się moda na zdrowy styl odżywiania. Wiele osób czyta już do­ciekliwie etykiety zamieszczane przez producentów na jogurtach, płatkach śniadaniowych, pieczywie, owocach i warzywach. Ekologiczne produkty są droższe, ale czy na pewno etykietka typu ?EKO” gwarantuje nam najwyż­szą jakość? Sporo słyszymy o genetycznie modyfikowanych organizmach, ale czym właściwie jest to GMO?

Natychmiastowy efekt!

Skrót GMO wywodzi się z języka angielskiego – Genetically Modified Or­ganism i odnosi do organizmów, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób nienaturalny dla przyrody, a sztuczny. Na przełomie lat dziewięćdziesiątych oficjalnie ogłoszono, iż biotechnolodzy odnieśli pierwszy znaczący sukces w badaniach i tak oto w roku 1984 z powodze­niem zmodyfikowano tytoń. Niecałe dziesięć lat później GMO wprowa­
dzono do obrotu. W 1994 roku rozpoczęto uprawy GMO w USA, a rośliną najchętniej uprawianą stał się słynny pomidor o nazwie Flavr Savr – ce­chuje go wyjątkowo długo zachowywana świeżość.

Za i przeciw?


Często przytaczanym argumentem uzasadniającym potrzebę produkowa­nia GMO jest wyeliminowanie głodu na świecie. Rzeczywisty problem nie tkwi jednak w braku żywności (na Ziemi mamy nadprodukcję jedzenia!), lecz w jej niewłaściwym rozdziale i zaporach celnych. Również dążenie do uzyskania u roślin odporności na pewne szkodniki staje się coraz bardziej złudne. Naukowcy wymieniają liczne zagrożenia związane z tym zjawiskiem. Pojawiły się wyniki badań, które dowiodły, że uprawy GMO przyczyniają się do powstawania tzw. superchwastów odpornych na pestycydy. W efekcie zamiast zmniejszyć ilość środków ochronnych stosuje się zwiększone dawki oprysków. Coraz liczniejsze badania wskazują, że modyfikowana żywność może gro­zić rozwojem alergii, nowotworów i wytworzeniem odporności na anty­biotyki, ponieważ w wyniku modyfikacji mogą powstawać nowe białka alergenne i toksyczne. Organizmy genetycznie modyfikowane znalazły szerokie zastosowanie, zanim rozpoznano ich wszystkie właściwości. Należy pamiętać, że w świetle prawa wciąż stanowią potencjalne zagrożenie. Zdrowy rozsądek podpowiada, że nie powinniśmy bagatelizować ostrze­żeń epidemiologów i ekologów.

Nie tylko żywność

GMO jest dosłownie wszędzie, np. w kosmetykach, środkach czystości, w tkaninach, z których szyje się odzież. Nie można zapominać, że szerokie go stosowanie przynosi ogromne dochody. Zwraca jednak uwagę niewie­dza związana z nową technologią i jej dalekosiężnymi skutkami.

Sprawdź co jesz! 

Praktycznie nie egzekwuje się konieczności informowania za pomocą ety­kiet o obecności GMO w danym produkcie, co powoduje, że zazwyczaj nie wiemy, czym się naprawdę żywimy. Pomimo tego warto trzymać się sprawdzonej zasady, że ten kto nie ma nic do ukrycia, dba, by jego produkt zawierał certyfikat o ekologicznym – w pełni zdrowym, pochodzeniu.

Wyniki

Oto kilka przykładów produktów inżynierii genetycznej dotyczących roślin i zwierząt, które przez jednych są uznawane za oczywiste sukcesy, przez innych zaś określane jako zagrożenia:

  • ryż o zwiększonej produkcji betakarotenu (zamieniany w organizmie na witaminę A) i miłych walorach estetycznych – żółte zabarwienie będące niezamierzonym efektem modyfikacji!
  • ogórki o określonej wielkości i kształcie
  • króliki produkujące np. ludzki hormon wzrostu
  • fluorescencyjne rybki akwariowe

Żywność GMO ze względu na stopień ingerencji genetycznej dzieli się na:

  • żywność w całości sztucznie wytworzoną za pomocą technik modyfikacji genetycznej, np. ogórki, ziemniaki, jabłka
  • żywność z zawartością przetworzoną GMO, np. dżem truskawkowy, pa­sta pomidorowa
  • żywność wytwarzaną z zastosowaniem produktów GMO, np. pieczywo z dodatkiem zmodyfikowanej pszenicy i drożdży
  • tzw. produkty pochodne GMO niezawierające komponentów transge- nicznych, np. cukier z transgenicznych buraków bądź mączki kukurydzia­nej

Naukowcy odkryli, że w wyniku spożywania żywności GMO istnieje możliwość wystąpienia m.in:

  • kumulacji toksyn w organizmie
  • uodpornienia na antybiotyki
  • braku różnorodności w otaczającej przyrodzie
  • niekontrolowanych przez inżynierię genetyczną mutacji (superchwasty)
  • zagadnień natury etycznej np. poważnym problemem dla wegetarian jest wprowadzanie genów zwierząt do komórek roślinnych

Sprawdzaj więc uważnie, co jesz!

Możliwość komentowania jest wyłączona.